Skip to content Skip to footer

Cheryl’s gevecht voor meer vrouwelijk talent in IT

(Voorstelling rolmodel) Ontmoet Cheryl een vrouw met vele titels. Niet alleen gekend als mama of vrouw, maar ook onderneemster in hart en nieren, Belgische ambassadrice voor de Women’s Entrepreneurship Day, een coach, een spreker,.. De lijst gaat door. Misschien tot wel in Dunker (New York), waar ze is geboren en getogen.

Naam: Cheryl Miller Van Dyck
Leeftijd: 52 jaar
Roots: Amerikaanse
Favoriete quote: Wanneer je vergeeft, laat je de gevangene vrij waarop je vervolgens realiseert dat jij zelf de gevangene was.

Onderneming: Digital Leadership Institute

Vorig jaar werd ze door Google en Financial Times opgenomen in de prestigieuze lijst van ‘Europe’s 100 digital champions’. Dé lijst van leidinggevende pioniers die de digitale transformatie in Europe mee helpen realiseren. Een titel dat Cheryl na een imposante carrière heeft verdiend. Maar wie is Cheryl Miller Van Dyck nu eigenlijk? En hoe ging het achter de schermen aan toe? Aan de hand van #5Q’s kreeg #SheDIDIT het antwoord.

#1 Hoe kwam ze terecht in the IT-wereld?

Toen ik mijn bachelorsdiploma behaalde, was ik naar New York verhuisd. Ik wou meer in de business world een impact maken, maar had al snel door dat ik niet kon groeien. Dus ik volgde een masteropleiding internationale business dat mij in Tokio bracht.

Een tijdje nadien nam ze de stap om in Rusland haar geluk te zoeken. Met een diep interesse in de Russische taal, ging ze aan het werk bij een telecombedrijf. Dit was haar eerste ervaring met de IT-wereld. ‘s Nachts slapen was uit de boze en ze ging simpelweg verder als reporter voor de krant ‘eXile’. Niet enkel op professioneel vlak liep het goed, haar privéleven bracht haar twintig jaar geleden uiteindelijk in Brussel. Eenmaal in de Belgische hoofdstad, ging Cheryl aan de slag bij kleine IT-firma’s. Het werd al snel duidelijk dat vrouwelijk talent of aanwezigheid ontbrak. Dit vond ze niet kunnen. Uiteindelijk heeft ze voor een oplossing gezorgd, namelijk DLI – Digital Leadership Institute, een non-profit.

#2 Waarom Digital Leadership Institute opgericht?

De in Brussel gevestigde non-profit focust zich op tienermeisjes en volwassen vrouwen te voorzien van mogelijkheden om echte IT-ladies te worden. Het vrouwelijk talent wordt gemotiveerd te ondernemen in ESTEM (Entrepreneurship, Science, Technology, Engineering en Mathematics). Haar visie of uiteindelijke doel? Girls are going to save the world. Cheryl vecht niet voor een only-women tech world, maar voor een plaats aan de tafel waar enkel mannen zitten. De cijfers in België zijn schrijnend: België presteert het slechtst qua vrouwelijke participatie.

“Ook wil ik mijn inspiratie voor andere vrouwen kenbaar maken. Het is onze taak
om aan al onze zusters duidelijk te maken dat zij inspireren en talent bezitten!”

#3 Waarom een #SheDIDIT rolmodel zijn?

Ik geloof dat ik met #SheDIDIT waarde kan geven aan anderen. Dat ik het pad om voor je eigen ding te gaan gemakkelijker maak voor anderen. Ik wil het vrouwelijke talent bewust maken dat wanneer je je miskend of ongezien voelt, niet dient te denken dat jij hiervan de oorzaak bent. Dit gevoel mag je niet internaliseren. Ook wil ik mijn inspiratie voor andere vrouwen kenbaar maken. Het is onze taak om aan al onze zusters duidelijk te maken dat zij inspireren en talent bezitten!

#4 De overwonnen moeilijkheden bij het ondernemen?

Het aanvaarden van de ondernemer in mij op een praktische manier zoals de administratie, logistiek, etc. Ik vind dit gedeelte moeilijker dan je eigen baas zijn. Als vrouw moeten we enkel opletten dat we niet gaan overdenken en ons vervolgens door angst laten belemmeren. Hoe ik dit voorkom is mezelf omringen door mensen die doorheen de uitdagingen/angsten mij eruit kunnen trekken.

#5 Wat als Cheryl het opnieuw zou doen, wat zou ze veranderen?

Ik leef niet in een wereld van spijt. Ik denk dat dit ook een eigenschap is van een ondernemer. Er zijn al te veel labels en stigma’s die heersen in onze cultuur. Ik wil het heft in eigen handen nemen en een label of stigma herdefiniëren. En ook tijd spenderen met je geliefden, dat is het belangrijkste dat ik heb geleerd. Ik had een enorme openbaring nadat mijn vader was overleden. Ik besefte dat ik te weinig tijd had doorgebracht met hem. Het is gemakkelijk van thuis te gaan, maar moeilijk om terug te keren.

De positie waarin Cheryl zich bevindt is niet uit de lucht gevallen. Hard werken, overvloed aan zelfvertrouwen en een duidelijke visie hebben geholpen. Maar, welke tips geeft zij aan jou – de persoon die ook wil ondernemen?
– Definieer voor jezelf wat succes is en laat het niet door anderen beïnvloeden.
– Vier de (kleine) successen. Zo krijg je het gevoel van vooruitgang.
– Beloof enkel de zaken die je kan aanleveren en lever aan wat je hebt beloofd. Zo bouw je geloofwaardigheid en vertrouwen op – wat belangrijk is.

Wil je graag meer weten over het Digital Leadership Institute, bezoek dan hun website en hun Facebook-pagina.

Wil je ook jouw verhaal delen? Pen het neer, lees het opnieuw en overtuig jezelf dat jij een verschil kan maken en iemand kan inspireren. Stuur het dan naar hello@shedidit.be en wij helpen je andere inspireren.

Leave a comment