Skip to content Skip to footer

“Ik houd ervan als mijn comics kunnen dienen als die ene vriendin who just understands without any judgement. “

(Voorstelling rolmodel) Je hebt ze wellicht al gezien, de tekeningen van Chrostin. Een vurige vrouw die ook wel op de naam Christina De Witte reageert. Het zijn niet zomààr tekeningen die een wit blad vullen. Het zijn moeilijke onderwerpen die Christina op een laagdrempelige en herkenbare manier bespreekbaar wil maken. Leer de vrouw kennen die telkens de pen in de hand heeft dankzij 5Q’s. 

Naam: Christina De Witte
Roots: Thaise/Belgische
Leeftijd: 23 jaar
Favoriete quote: You never have to unscrew another woman’s lightbulb in order to shine.
Ondernemer: Comic artist, writer

Nauwelijks twee jaar geleden bracht Christina haar eerste boek uit, ‘The Ultimate Survival Guide to Being a Girl’. Niet in Vlaanderen, maar meteen in the Big Apple (New York). Een handboek voor jonge tienermeisjes over girlpower in de vorm van comics. Zoals de titel het al zegt, een échte survival guide.

© Foto Charliemagazine.be
#1 Christina vs. Chrostin

Ik ben begonnen als cartoonist bij het tijdschrift Flair. Na een tijdje wou ik meer persoonlijke verhalen brengen. Eerst voor mezelf als uitlaatklep, maar ook om Chrostin op te bouwen. Toen ik 21 jaar was, heb ik mijn eerste boek uitgebracht dat nu in 7 talen beschikbaar is. Mijn ultieme droom is het maken van mijn eigen documentaires. Het is een work in progress!

Je kunt wel zeggen dat ik ambitieus ben. Er is geen droom te groot, dat probeer ik ook bij anderen aan te moedigen. Ook zie ik mezelf als een openboek. Ik heb geen problemen om een verhaal te vertellen als dit iemand kan helpen, om terug te lachen en zich beter te voelen. Impulsief en emotioneel ben ik ook wel. Eerst doen en dan denken.

#2 Waarom ze doet wat ze doet.

Ik wil met mijn comics onderwerpen bespreekbaar maken door ze op een herkenbare manier te tonen. Ik haal ook motivatie uit mensen die aantonen dat mijn comics dat extra duwtje in de rug was of kan helpen door begrip en herkenbaarheid van bepaalde situaties te creëren. Dit kan op allerlei gebieden zijn zoals zelfontwikkeling.

Ik houd ervan als mijn comics kunnen dienen als die ene vriendin who just understands without any judgement. Mijn stijl zou ik omschrijven als herkenbaar, grappig en empworing. Soms besef ik ook niet wat de impact is van Chrostin. Als ik offline zie wat mijn online ‘legacy’ teweeg kan brengen, dan geeft me dat een goed gevoel.

#3 Waarom een #SheDIDIT rolmodel zijn?

Ik wil jonge vrouwen aanmoedigen om zelf de sprong te wagen, al dan niet in ondernemerschap. Door ze de juiste tools aan te reiken, zodat ook zij hun idee of concept kunnen ontwikkelen. Ook geloof ik sterk in de kracht van meer en meer boegbeelden aan te stellen die een goed voorbeeld kunnen zijn.

#4 De overwonnen moeilijkheden bij het ondernemen?

Toen ik op 19 jaar zelfstandige was, moest ik in een heel snelle vaart alles leren over ondernemen en wat er bij komt kijken. Ik leerde al doende ondernemen. Het proces probeerde ik te vergemakkelijken door zowel kleine als de grote vragen te stellen. Ik bleef niet met m’n eigen vragen zitten. Liever te veel weten dan te weinig.

Daarnaast moest ik ook leren dat ik niet alles gratis kon blijven doen. In begin deed ik dat vaak. Op een bepaald punt moest ik beseffen dat er veel werk is dat me voldoening kan geven, maar dat ik niet mijn eigen broek moest gaan scheuren. Dankzij Jessica De Block (Antwerp Avenue) heb ik mijn prijszetting op een realistische manier weten te bepalen.

#5 Wat als Christina het opnieuw zou doen, wat zou ze veranderen?

Ik zou veel hetzelfde hebben gedaan. Er zijn altijd momenten waaruit je leert. Ook geloof ik in de schoonheid van ‘fouten’ maken. Je moet jezelf de ruimte en rust geven om bij te leren en bij te schaven zowel voor jezelf als voor anderen. Je bent geen faal.

Ondanks haar jonge leeftijd, heeft Christina wel een duidelijke visie op ondernemerschap. We vroegen haar drie tips die ze belangrijk vindt om te onthouden:

  • Omringen je met de onbaatzuchtige positieve mensen. Ontdek wie je onvoorwaardelijk steunt en wilt zien groeien. Jouw vrienden hoeven niet per se te snappen wat je doet, maar je gewoon te steunen. Dit heeft ook zijn tijd nodig. Een hulpmiddel kan ondernemingsgroepen zijn.  
  • Investeer in jezelf. Dit kunnen cursussen zijn om je kennis bij te schaven of een business trip, YouTube tutorials, binge watching van relevante content en zelf iets nieuws kopen voor je bedrijf. Wees dus niet gierig voor jezelf of voor je bedrijf. Uitgeven aan jezelf is meer waard dan wat je geeft.
  • Praat over je plannen, ambities, dromen, … Zo ben je eerder geneigd om voor je droom te gaan want het geeft een extra push. Opnieuw: durf te vragen, geef jezelf ruimte om input te genereren.  En als er al iets is uitgevonden of het bestaat dan, zal het toch anders zijn want jij bent het unieke detail in je concept.

Wil je graag meer weten over Chrostin, bezoek dan haar Facebook– of/en Instagram-pagina.

ps. Vergeet niet je kopie van haar boek te kopen via bol.com!

Ben je geïnspireerd om zelf je verhaal te delen? Pen het neer, lees het opnieuw en overtuig jezelf dat jij een verschil kan maken en iemand kan inspireren. Stuur het dan naar hello@shedidit.be en wij helpen je andere inspireren.

Leave a comment