Skip to content Skip to footer

“Als je contact wilt met mensen is het handig om hun taal of hun cultuur te begrijpen. Soms moet je bepaalde barrières doorbreken.”

 (Interview) Diamonds are a girl’s best friend, maar het zijn mannen die beslissen welke en wanneer. Althans, dat is de perceptie over de Antwerpse diamantwereld. Een gesloten wereld volgens Ilana Brandwain, een vrouwelijke diamantair. Een vrouw die verandering teweeg brengt terwijl ze haar passie uitoefent. #SheDIDIT sprak met haar. Lees het inspirerende en interessante verhaal van vrouwelijke doorzettingsvermogen.

Stel jezelf eens voor.
Ik ben Ilana, 43 jaar, getrouwd en een mama van twee zoontjes (van 10 en 8). Mijn roots liggen in Oekraïne. Een 5 à 6 jaar geleden ben ik in de diamantsector beland en vond dat het meer naar buiten mocht komen. Het is een zeer gesloten wereld. Zelf houd ik van diamanten en juwelen, dus besloot ik het er iets aan te doen en dan heb ik een eigen zaak opgestart in Antwerpen, Noble Fine Jewellery.

Waarom heb je gekozen om in de diamantwereld te gaan?
Het was toevallig toen ik mijn man ontmoette. Hij is derde generatie diamantair. Ik begon met hem te werken, nam klanten mee naar het kantoor en liet ze de diamanten zien. Dat vond ik leuk en ik dacht, ik moet iets doen. Ik wou meer dan een mama zijn, een onafhankelijke vrouw met een eigen leven. Zodat mijn kinderen trots zijn. Daarbovenop, mijn broer heeft zijn eigen diamantmijnen in Sierra Leone en Liberia van geconcentreerde en gele diamanten (Zimmi diamonds) en van witte diamanten. En toen dacht ik oké, the universe is connecting the dots.

Je bent er toevallig ingerold zo te zien. Wat had je voorheen gedaan? Inderdaad, ik heb acupunctuur gestudeerd (traditionele Chinese geneeskunde om het lichaam terug in balans te brengen door het plaatsen van naalden op specifieke plekken). Als spirituele persoon deed ik dat graag, maar na mijn kinderen wou ik iets anders. Iets dat meer bij mij paste. Ik gebruik die kennis wel nog steeds vandaag. Bijvoorbeeld bij een intakegesprek weet ik welke vragen ik moet stellen en wil ik de band altijd sterk houden met de klant. Deze zijn van Joodse afkomst, Moslims, Belgen, Afrikanen, enzovoort. Heel divers.

Ik verkoop enkel aan particulieren. Op dit moment heb ik geen nood om in/aan winkels te verkopen. De marges wil ik zo klein mogelijk houden en iedereen de kans geven om iets te kopen binnen hun budget. Het moeten niet altijd astronomische bedragen zijn.

“Ik zou minder stressen wanneer ik fouten maakte. Soms kon ik nachten niet slapen
na een fout, maar het maakt allemaal deel uit van het proces.”

Eenmaal tussen de diamanten, heb je je eigen zaak ‘Nobee Fine Jewellery’ opgestart?
Ja, je moet weten dat ik niets gestudeerd had en van niets wist in het begin. Gelukkig had ik mijn man die mij met zijn expertise kon helpen. Ik leer on the go. Met NFJ creëren wij samen met de klant het perfecte juweel. Bestellingen maar ook eigen ontwerpen. Het hangt af van het budget. Ook houd ik contact met mijn leveranciers en bezoek ik hen. En natuurlijk de sociale media beheren. Mijn werk is dus gefocust op relationship management.

Je sterkte lijkt echt het menselijke aspect?
Inderdaad, mijn sterkte is het contact met klanten. Ik spreek meerdere talen (Frans, Nederlands, Engels, Duits, Russisch, Hebreeuws, Spaans) wat mij ook sociaal maakte. Ik kan gemakkelijk contacten leggen. Ook het oog hebben voor mooie dingen hielp mij. Ik heb 17 jaar in Londen gewoond en veel van het luxueuze leven gezien en geleerd. Eigenlijk veel levenservaring opgedaan dat mij vandaag helpt.

Leuk dat je zoveel talen spreekt. Is wel een pluspunt voor je werk.
Als je contact wilt met mensen is het handig om hun taal of hun cultuur te begrijpen. Soms moet je bepaalde barrières doorbreken. Ik denk, maar ben niet zeker, dat soms mensen bij hun ‘eigen’ mensen willen kopen. Dat idee wil ik doorbreken. Als je de taal of cultuur kent, dan is dat al een begin. Je wilt uiteindelijk dat je klanten terugkomen en een levensrelatie kan opbouwen.

Je bent natuurlijk ook een mama, wat een tweede job is. Hoe valt dat te combineren?
Héél veel plannen (lacht). Ik krijg ook veel hulp van mijn lokale gemeenschap. We hebben veel geluk om omringd te worden met helpende mensen. En wij geven ook altijd terug waar nodig. Als ik bijvoorbeeld ‘s avonds nog bezig ben met werken en mijn kinderen mijn aandacht willen, dan zeg ik van laat me nog even werken. Ik vergeet soms dat mijn kinderen mij ook nodig hebben en dan moet ik terug van rol veranderen.

Hoe was het om in een mannelijke gedomineerde wereld te stappen?
Heel moeilijk, maar niet per se omdat het enkel mannen waren. Via mijn man geraakte ik binnen, maar niemand nam mij serieus. Je moet connecties hebben als je hier wil werken. Niet enkel is het een mannenwereld, maar ook zeer gesloten.

© Facebook Noble Fine Jewellery

Je zit nu al enkele jaren in die wereld, heb je een verandering gezien naar jou toe?
Toch wel, ze beginnen mij meer te respecteren. Niet allemaal, maar toch veel. Ze zien dat ik niet opgeef, dat ik blijf gaan en mijn werk serieus neem. Ook dat ik sociale media gebruik vinden zij interessant. Ik leer hen dus nieuwe dingen.  Wat ik ook heb gemerkt is dat klanten het verhaal achter de diamanten willen weten: vanwaar komen ze, hoe zijn ze gemaakt, enzovoort. En dat vind ik ook belangrijk om via NFJ mee te geven. Iets wat voorheen niet werd gedaan.

En qua vrouwen in je werkomgeving, is dat verandert?
Nee, niet echt. Wel zie ik dat vrouwen nu wel zélf hun juwelen kopen (lacht). Ook al is de diamantsector mannelijk gedomineerd, soms missen ze de vrouwelijke finesse. De juwelen zijn voor vrouwen, maar er wordt niet altijd aan hen gedacht. Dat de mannen met de stenen werken is niet erg, maar ze vergeten soms voor wie het is.

Wat waren de andere uitdagingen die je moest overwinnen?
Mijn gebrek aan kennis over de diamanten, wat eng was in het begin. Maar dat had mij, en zou niemand, moeten tegenhouden om toch te leren. Zoals ik zei, ik leer on the go. Je maakt sowieso fouten in het begin. Dat schrok mij niet af. Dat was niet leuk om mee te maken, maar daar leerde ik wel van.

Stel dat je opnieuw mocht beginnen, wat zou je veranderen?
Ik zou minder stressen wanneer ik fouten maakte. Soms kon ik nachten niet slapen na een fout, maar het maakt allemaal deel uit van het proces. En heb vertrouwen op het proces. Ook al zou ik alles weten van diamanten, toch zou ik moeten leren.

Heb je een tip om niet op te geven, om het proces te vertrouwen?
Je omgeving. Mijn man gaf mij heel veel steun. Mijn vrienden ook. Ik gebruik nu meditatie en coaching om verder te groeien. Zelf doe ik geen coachings, maar ik vind het heel interessant. Het is iets dat we zeker in de diamantwereld kunnen gebruiken.

Heb jij een rolmodel, iemand naar wie je opkijkt?
Het is heel cliché, maar ik kijk op naar Oprah (lacht). Het is een vrouw die een pionier is op veel vlakken. Ze heeft ook veel meegemaakt, veel slechte dingen, maar niets heeft haar tegengehouden. Wat ik ook mooi vind is dat ze veranderingen in de wereld wil realiseren. Ze gebruikt haar geld niet enkel voor zichzelf. Je moet genieten van je eigen geld, natuurlijk, maar dat ze ook aan andere denkt, vind ik mooi.

Na het gesprek kreeg #SheDIDIT de kans om Ilana aan het werk te zien met diamanten. En hoe de passie voor de steentjes duidelijk zichtbaar én voelbaar waren.  Wil je graag meer weten over Noble Fine Juwelery, bezoek de website hier. Of volg hen via Facebook en/of instagram!

Of ben je geïnspireerd om zelf je verhaal te delen? Pen het neer, lees het opnieuw en overtuig jezelf dat jij een verschil kan maken en iemand kan inspireren. Stuur het dan naar hello@shedidit.be en wij helpen je andere inspireren.

Leave a comment