Skip to content Skip to footer

Met Karijn Bonne’s de cirkel rond

(Getuigenis) Wat is een ondernemende vrouw? Een inspirerend kijk hierop door Karijn Bonne.

Toen #SheDIDIT vroeg om over mezelf te schrijven moest ik even nadenken of dat wel wou en kon. Als onderzoeker ben ik gewoon om mijn observaties zo objectief en neutraal mogelijk neer te pennen. Een blog gaat toch over persoonlijke dingen, over emoties, over je eigen ervaringen? Laten we het dan even over me, myself and I hebben.

Laat ik eerlijk zijn, een job in het onderwijs was niet wat ik voor ogen had tijdens mijn studies economie.

Ik wou marketingmanager worden, misschien ooit een bedrijf leiden maar toch zeker geen leerkracht no way. Het aanbod op mijn stage om een nieuwe afdeling op te richten vond ik wat vroeg in mijn zo prille carrière. Pas afgestudeerd en geen ervaring leidde bij elke sollicitatie tot “we hebben iemand met een lagerdiploma nodig, je bent hier meteen weg, teveel ambities”.

Na tientallen keren afgewezen te worden richtte ik me tot sector waar ik een absolute afkeer voor had. Ze zouden dat toch wel merken bij die psychologische testen dat het niets voor mij was, niet? Een paar weken later tekende ik bij een grote bank, te beginnen in de Brugse Poort zoals ik het wou. Maar Sint-Martens-Latem was niets voor mij.

Toen kwam dat telefoontje van mijn vroegere docente: Karijn, we zoeken een assistent. Hoger onderwijs stond net iets hoger onderaan mijn wenslijstje dan de financiële sector. Vandaag is het mijn droomjob. Ik kan er mijn ambitie in kwijt en tergerlijkertijd impact creëren. Hoe klein die soms ook is, ik kan meewerken aan de toekomst.

Eigenlijk doe ik nu wat ik altijd al gewild had.

Ik neem initiatief, stamp nieuwe projecten uit de grond en er middelen voor zoeken, samenwerken, leiden, verbinden, inspireren, plannen. En dit met een maatschappelijke meerwaarde, een hoger doel dan het puur commerciële. Het is een constante zoektocht naar mezelf: bijlezen, bijleren, de grenzen verleggen, nieuwe mensen ontmoeten, geïnspireerd worden. Het is zalig!

Ik zag mezelf tot voor kort ook nooit als ondernemer. Maar ik geraak er meer van overtuigd dat ik het wel ben.

Maar dan eentje zonder persoonlijke financiële risico’s. Misschien daarom mijn onuitputtelijke nieuwsgierigheid naar en tegelijkertijd grote respect voor ondernemers, want zij doen wat ik net niet durf. En des te meer als die drive tot ondernemen komt vanuit een wil om vooruit te geraken. Vanuit een kracht om het te doen slagen. Vanuit een intens verlangen om een droom na te streven ongeacht gender, afkomst, leeftijd, achtergrond of levenspad. Met beide ouders in de sociale sector was die commerciële context toch niets voor mij. Het zou wringen, het zou niet 100% goed voelen. Vandaag voelt het juist, de cirkel is rond. 

Karijn Bonne heeft een Ph.D., is docent en onderzoeker, hoofdpromotor ODCEntrepreneurship 3.0 en teamlid #SheDIDIT vanuit Artevelde hogeschool

Wil je ook jouw verhaal delen? Pen het neer, lees het opnieuw en overtuig jezelf dat jij een verschil kan maken en iemand kan inspireren. Stuur het dan naar hello@shedidit.be en wij helpen je andere inspireren. 

Leave a comment