(Voorstelling rolmodel) Ontmoet Leslie, nog een sterke #SheDIDIT rolmodel. Een vrouw wiens dagen gevuld worden als psycholoog en journalist. Twee verschillende carriĆØres die toch in elkaar verweven zijn. Ontdek hoe en wat met onze 5Q’s.
Naam: Leslie Hodge
Roots: Afro-Amerikaan/Nigeriaanse/Belgische mix
Favoriete quote: Praat over je dromen en doelen.
Ondernemer: televisie- en radiojournalist (VRT), klinische psycholoog (Strong Mind) en schrijfster (Verborgen Kopzorgen)
#1 Het pad tot psycholoog en journalist.
āToen moest ik kiezen wat ik in het hoger onderwijs wou studeren, heb ik gekozen voor psychologie. Ik ga graag met mensen om en ben altijd nieuwsgierig naar hoe ze zich gedragen. Op het einde van de rit had ik een Master in Klinische Psychologie op zak. Na deze opleiding, ben ik een nieuwe uitdaging aangegaan: journalistiek. Ook hier heb ik mijn Master behaald.
Voor ik mijn opleiding kon afmaken, moest ik mijn thesis nog indienen. Als onderwerp heb ik āvrouwen in het nieuwsā genomen. Ik vond dat er te weinig vrouwen in het nieuws voorkwamen en wou dit onderzoeken en benadrukken. Tijdens mijn stage ben ik bij Terzake terecht gekomen en uiteindelijk bij VRT gebleven. Ik heb de kans gekregen om aan verschillende projecten te werken, zoals bijvoorbeeld Vranckx.
Na een tijdje werken op de VRT miste ik het psychologische gedeelte. Om dit te kunnen combineren, heb ik mijn eigen praktijk āStrong Mindā opgericht. Het is gericht op psychotherapie, begeleiding en coaching voor volwassenen en jongeren. Ik heb een team van psychologen die hetzelfde doel voor ogen hebben als mij, wat mij elke dag motiveert.āĀ

#2 Bekende mensen over de kracht van imperfectie.
Het psychologische aspect neemt een speciale plaats in Leslieās leven. Ze begeleidt op regelmatige basis jongeren en merkte al snel wat voor een invloed rolmodellen hebben. Deze rolmodellen communiceren echter niet altijd hun psychologische hindernissen of problemen. Met haar boek āVerborgen kopzorgenā gaf ze bekende Vlamingen de kans om het van zich te schrijven. Maar ook jongeren aantonen dat het best okĆ© is als soms alles voor geen meter loopt.
Het hoort ook bij het leven, de ups en downs. Iedereen maakt het mee, maar niet iedereen spreekt er even graag over. Toch is dit belangrijk voor Leslie, dat het geen taboe meer is. Dat mensen sneller in actie kunnen schieten en elkaar kunnen helpen. Hierin kunnen de bekende Vlamingen helpen. In dit interview lichtte Leslie het waarom toe:
ā’Psychische aandoeningen worden nog vaak doodgezwegen. Als er dan iemand die via het scherm de woonkamer binnenkomt, daar eerlijk over vertelt, herkennen mensen zich daarin. Die getuigenissen zijn veel waard, omdat het hier om mensen gaat naar wie opgekeken wordt. Een arts kan het theoretisch luik wel toelichten, maar dat is nog iets anders dan een bekend gezicht dat op een positieve manier heeft leren omgaan met zijn problemen. Het geeft hoop en het zorgt voor een ander beeld dan de verhalen in de media, waar mensen die een psychische aandoening hebben vaak gekken of criminelen zijn’.ā
#3 Hoe de media ook taboes moeten doorbreken.
Als iemand die in de mediawereld werkt, is Leslie zich bewust van haar invloed. In nog een ander interview deelde ze waarom de media ook een belangrijke rol hebben in het doorbreken van taboes.
āEr hangt een sluier van schaamte over mensen met psychische problemen. Die schaamte is voor een deel te wijten aan de beeldvorming in de media. Als je in de kranten leest over een persoon met een psychische stoornis, is dat bijna altijd in een context van geweld, misbruik of een ander onrecht. Dat alles heeft een niet te onderschatten impact op de manier waarop mensen psychische problematiek ervaren. Het vormt een remming die sommigen tegenhoudt de stap naar erkende hulp te zetten.
Mensen denken vaak dat hun leven voorbij is wanneer ze een psychisch probleem hebben. Terwijl uit het boek blijkt dat voor de geĆÆnterviewde bekende mensen hun psychische kwetsbaarheid een nieuw begin betekende. Ze kregen meer inzicht in hun eigen zwaktes en leerden er zich tegen wapenen.ā
#4 Waarom een #SheDIDIT rolmodel zijn?
āNa mijn middelbare opleiding was ik aan het zoeken om iets te doen, specifiek waarbij ik mij kon identificeren, associĆ«ren en verbinden. Helaas was dit niet direct beschikbaar waardoor ik psychologie ben gaan studeren. Het was pas hier dat ik mensen had ontmoet die zoals mij waren. Bij #SheDIDIT wil ik die persoon zijn in die eerste fase waarin een vrouw zich kan identificeren, associĆ«ren en verbinden. Ik vind het heel belangrijk om die persoon te zijn.ā
#5 Wat als Leslie het opnieuw zou doen, wat zou ze veranderen?
āWeten en zoeken waar je terecht kan was moeilijk voor mij. De bureaucratische elementen zoals waar vind je dit of dat, was met momenten lastig. Op zulke momenten ging ik pingpongen met vrienden, mijn netwerk, en andere om bij te leren. Het was fijn om ook informele kanalen in te schakelen. Gelukkig had ik gelijkgestemde zielen waarmee ik kon aftoetsen.
Een boek schrijven was in het algemeen een echte uitdaging voor mij. Ik heb geleerd om meer tijd te nemen, om er een duidelijk geheel van te maken. Overdag was ik aan het werk en in de avond spendeerde ik er wat tijd aan. Dit vond ik zelf niet zo leuk, ik had het beter moeten plannen. Ook meer pauzes nemen en mij niet schuldig voelen omdat ik even vrij ben en niet aan het werk. Ik was ondertussen wel nog bezig met mijn boek, maar ik moest ook leren ontspannen.ā
Twee verschillende carriĆØres met elkaar combineren lukt als je de nodige passie hebt. Je ziet het immers niet als job. Welke tips geeft Leslie mee mocht jij zelf willen ondernemen of jobs combineren?
- Volg je buikgevoel en hart als je Ʃcht voor iets wilt gaan. Vier telkens de kleine successen, deze stapjes brengen je uiteindelijk tot bij je doel.
- Wees zacht voor jezelf, het lukt wel en komt ook wel goed. Wees niet te streng.
- Deel en praat met andere mensen over je dromen, doelen, successen en tegenslagen. Je leert er telkens iets van bij.
Wil je graag meer weten over Leslie, volg haar via Instagram en/of koop hier haar boek āVerborgen kopzorgenā. Liever meer te weten komen over āStrong Mindā, klik dan hier.
Ben je geĆÆnspireerd om zelf je verhaal te delen? Pen het neer, lees het opnieuw en overtuig jezelf dat jij een verschil kan maken en iemand kan inspireren. Stuur het dan naar hello@shedidit.be en wij helpen je andere inspireren.