Skip to content Skip to footer

“Diversiteit kan een toegevoegde waarde zijn in je ondernemersspirit. Op zo’n moment gebruik je je creativiteit om te kunnen overleven.”

Ontmoet Marit Ginevro, een vrouw die zichzelf ‘serial entrepreneur’ noemt. Wat ze ook zéker is! Met een hoofd vol bruisende ideeën wil zij in elke stadsrand een creatieve community starten waar de stad leeft. Hoe ze dat precies doet, via vzw Creatieve Cities. Ontdek het verhaal achter Creatieve Cities en Marit in dit interview.

Met vzw Creative Cities help jij andere ondernemen.
Inderdaad. Onze vzw Creative Cities focust op de kruisbestuiving van 3 pijlers: leegstand, creatief ondernemen en diversiteit. We zetten leegstand in de stad in om ondernemersgoesting te faciliteren, te experimenteren met een startup en de kans te geven om uit te groeien tot een duurzame micro-onderneming.

Waarom doe je wat je doet?
Ik woon in Antwerpen, een ‘majority minority city’: meer dan de helft van haar inwoners heeft een migratieachtergrond! Ik voelde onrecht. Er beweegt ook heel wat: denk maar aan IT, mode, design, en natuurlijk ook de verschillende ambachten. Diversiteit is realiteit. Ons land groeit en trekt steeds meer bewoners met verschillende profielen aan. Hoog tijd dat die bonte mix zich ook weerspiegelt in de nieuwe lichting starters.

Het ‘waarom’ was voor mij persoonlijk geen rationele beslissing. Het startte eigenlijk gewoon vanuit mijn buikgevoel, een grote goesting en het potentieel in mijn eigen buurt: de kracht van creativiteit in Berchem en de groeiende leegstand die vele mogelijkheden biedt aan starters. Wat we doen is een pleidooi voor een duurzame stad met burgers als lokale helden. Ik geloof sterk in partnerships om de lokale economie te stimuleren.

Het begon met ‘1 + 1 = 3’. Wat als we kruisbestuivingen creëren tussen ‘creativiteit’ en ‘ondernemen’? Hoe kunnen we buurtbewoners laten experimenteren? Ik zag de kans om kruisbestuivingen te faciliteren en het belang van een community voor de buurt. Ik noem het ROC, return on community.

En wat met vrouwelijke ondernemers?
Vrouwelijke ondernemers verdienen aparte aandacht. De actieve beroepsbevolking in België bestaat uit 50% mannen en 50% vrouwen, terwijl maar een derde van alle zelfstandigen in België een vrouw is. Idealiter zou de ondernemersbevolking een weerspiegeling van de hele maatschappij moeten zijn. Er zijn dus nog blinde vlekken. Laten we die benoemen.

Ik ben niet tegen de man, ik ben vóór de vrouw. Aandacht vragen voor vrouwelijk ondernemerschap moeten we – vreemd genoeg – niet doen bij de vrouwen alleen. We moeten ook de mannen aanspreken. Zij moeten beseffen dat het huishouden niet alleen een vrouwentaak is en dat ondernemen ook een optie is voor vrouwen.





“Jongeren willen niets liever dan “Founder of ..” of “CEO van ..” op hun Instagram bio kunnen zetten. We moeten steeds meer inzetten op concrete hulp en ondersteuning op maat van de ondernemer en 
niet enkel op het ‘gij zult’ ondernemen’.”





Hebben jouw diverse roots bijgedragen tot wie je bent geworden?
Jazeker! Mijn voorvaders waren geen ondernemers pur sang, ze hebben geen bedrijven opgericht, maar ze waren wel “carottentrekkers”. Mijn overgrootvader vertrok in 1890 vanuit Napoli naar New York, met de grote migratie. Er was toen geen werk in Italië. Twintig jaar later keerde hij terug, met wat spaargeld, zijn vrouw en eerste zoontje. De vijfde in de reeks, mijn grootvader, trok decennia later naar België om in de kolenmijn in Genk te werken, zijn broers trokken naar Toronto.

Ondernemingszin is voor mij hetzelfde als zoeken naar opportuniteiten. Diversiteit kan een toegevoegde waarde zijn in je ondernemersspirit. Op zo’n moment gebruik je je creativiteit om te kunnen overleven. De crisis is al vaker een goede mestbodem geweest om startups te kweken. Wist je dat de top 20 bedrijven uit de Forbes-lijst opgericht werden gedurende financiële crisisperiodes?

Denk je dat sommigen diversiteit als drempel zien bij het ondernemen?
Diversiteit kan een drempel zijn bij ondernemen, we zijn vastgeroest in onze rollenpatronen. Ik denk dat storytelling de sleutel kan vormen, door het verhaal van de ‘andere’ ondernemer, iemand met diverse roots of een vrouw, te delen en te herkennen. Als kandidaat-ondernemers zich in de verhalen herkennen, dan kan er een balletje aan het rollen gaan. Zoals #SheDIDIT!

Hoe ziet Maurit’s toekomst eruit?
In de toekomst zou ik graag meer werken rond groeien: nu is de focus bij ondernemerschap sterk op starters gericht.  Ik ben blij met de aandacht van adverteerders rond het motiveren van kandidaat-starters, maar starten is an sich niet moeilijk. “Let’s now move on to the next step”. De hamvraag is: zal je start up er nog zijn binnen 2 à 3 jaar, en waar ben je mee bezig? Wat is jouw USP?

Jongeren willen niets liever dan “Founder of …” of “CEO van …” op hun Instagram bio kunnen zetten. Initiatieven zoals Creative Cities, Startit@KBC, De Startersfabriek … boomen als nooit tevoren. We moeten steeds meer inzetten op concrete hulp en ondersteuning op maat van de ondernemer en niet enkel op het ‘gij zult ondernemen’. De overheid zal moeten zorgen voor de ruggengraat: rechtszekerheid en een transparant fiscaal beleid.

Ik wil ook graag een lerend netwerk oprichten in onze eigen B2B-sector. Niet voor starters, maar wel voor intermediaire organisaties zoals Creative Cities, Markant, Starterslabo, microStart, … waar we, als partners “best practices” kunnen delen. Er is heel wat info en begeleiding voorhanden voor starters, maar voor onze eigen sector nog niet. Vandaar onze inspanning om een handboek te maken, een gids gemaakt voor en door intermediaire organisaties die starters begeleiden.

Tot slot, als helper bij startende ondernemers, welke eigenschappen zijn voor jou belangrijk bij het ondernemen?

  • Eerst en vooral passie. Dat is voor mij de drijfveer. Ondernemen is voor mij ‘ondernemingszin’. Dat kan ook binnen een organisatie zijn, het spreekwoordelijke werk zien liggen, het oprapen en het ten volle benutten. Openstaan voor nieuwe dingen. De kracht om opportuniteiten te zien, eerder dan problemen. Kansen definiëren als onontgonnen potentieel, een gat in de markt. Voor mij is dat een visie ontwikkelen over de opportuniteiten die een buurt biedt.
  • Volharding. Om ervoor te gaan, elke dag. Met vallen en opstaan. Blijven volhouden.
  • Een goede cashflow. Een zaak opstarten kan iedereen, 2-3 jaar ondernemer spelen ook. Wat een goede ondernemer onderscheidt van anderen is de USP en relevantie die hij creëert in zijn aanbod. Dat is de weg die hij voor zichzelf plaveit naar een duurzame onderneming.




Wil je graag meer weten over Creative Cities, bedoen dan hun website of hun Facebook-pagina.

Of ben je geïnspireerd om zelf je verhaal te delen? Pen het neer, lees het opnieuw en overtuig jezelf dat jij een verschil kan maken en iemand kan inspireren. Stuur het dan naar hello@shedidit.be en wij helpen je andere inspireren.

Leave a comment