Skip to content Skip to footer

Ceci n’est pas une chaise …

Ceci n’est pas une chaise… toen ik dit even op de juiste Franse spelling checkte, kwam ik het volgende tegen; “ … that question the notion of functionality and aesthetics as defining characteristics of the object we think of as a chair. “. Vooral die laatste zin, dat is exact wat Sumeyye ondertussen 8jaar geleden deed toen ze als creatieve multifunctionele maker het potentieel zag in iets wat anders weggegooid zou worden. Benieuwd how she started en wat ze vandaag allemaal doet? Lees het hier en verruim je creatieve kijk on things.

Stel jezelf eens voor, wie is Sumeyye?

Ik ben designer en art director en ben in Nederland opgevoed door pleegouders. Op 8jarige leeftijd ging ik terug naar mijn biologische ouders en 4 zussen in Antwerpen. Ik kon toen nog geen Turks en dat was ook een moeilijke periode, vooral tijdens mijn puberteit botste het enorm met mijn Turkse roots?. Ook verschillen ik en mijn moeder haar denkbeeld over de wereld als haar normen en waarden met elkaar. Zij leeft streng volgens voor de regels van de islam en ik ben op dat vlak vrij liberaal. Ik laat religie en cultuur mijn leven niet beheersen, laat staan dat het een rol speelt en dat zorgde wel altijd voor wrijving in onze moeder-dochterrelatie.

Hoe ben je begonnen met ondernemen?   

Het is gestart toen ik vier ietswat kapotte stoelen tijdens een project bij JES vzw kreeg die zij anders zouden weggooien.. Ik vond dat zo’n zonde. Ik mocht die hebben en besloot om deze te herstellen. Ik had geen enkele kennis van meubels herstellen maar I figured it out… Zo is de toenmalige webwinkel gestart waar ik vintage design meubelen herstelde en verkochten. Daarna begon ik bepaalde merken te verkopen die ik heel selectief selecteerde voor de collectie (retail). … Zonder die stoelen zou ik niet weten waar ik vandaag zou staan, dus thanks Yamina ?.

Ik wist ook niet dat ik een ondernemer zou worden. Ik weet vandaag zelf nog niet wat ik wil worden, laat staat toen ik jonger was (lacht). Op school heb ik ook heel wat richtingen gedaan tot ik bij goud en juwelen terecht kwam en goudsmid werd. Ik heb geen hogeschool opleiding gedaan, dus als interieur designer ben ik volledig autodidact.

Uit één project vloeien er andere.

https://www.instagram.com/sumeyya.ata/

Ondertussen heb je de webwinkel verkocht en heb je andere projecten opgestart?

Klopt. Uit één project vloeien er andere. Mijn woning werd te klein voor alles wat ik deed voor de webwinkel. Ik dacht; “Misschien is het beter om te investeren in een winkel of pop up i.p.v. garage boxen te huren.” Ook leek het de beste beslissing om verder te investeren in mijn eigen hypotheek. Dus zijn we op zoek gegaan naar een nieuw pand met meer plaats waar we het idee hadden om een showroom te bouwen, te wonen en te verhuren.  

En toen kwamen de renovaties…

Ik ben een doe-het-zelver en wou met al de opgedane kennis ook fellow renovators helpen. Zo bied ik nu bouwadvies aan en doe ik lichtplannen, bezettingswerken, zandstralen, samenwerkingen met aannemers, interieurstyling,…

Een kort jaar na de aankoop van de nieuwe woning wilde ik geen meubels meer verkopen dus verkocht ik de webwinkel. Het eerste doel van de aankoop van de nieuwe woning werd dus van de baan geveegd. Ook hadden we inkomsten nodig die de webwinkel kon vervangen.

Het tweede doel om de eengezinswoning vast te verhuren aan expats of anderen ging niet van een leien dakje door de strenge verhuur voorwaarden. Zo moeten alle brievenbussen, voorzieningen, etc… verdeeld worden. Het koste ons ook teveel geld om van een eengezinswoning naar een appartement over te schakelen. Dus probeerden we het langs Airbnb en we hadden zoiets van; “we zien wel…”. Met het platform hadden we enkel ervaring door vakantie en ik had dus geen ervaring als host. Enkel dankzij mijn vorige buurman die ik af en toe hielp met zijn verhuur. Initieel vond ik het teveel werk maar we konden niet anders omdat we dit pand hadden gekocht met het oog op verhuren om onze afbetaling te ondersteunen. We zagen dat het werkte en kregen via Airbnb onze eerste aanvraag binnen als locatie verhuur voor een shoot! Hey, this could be a business!

Door mijn ‘al doende kunde’ te delen via social media zijn mijn projecten vandaag uitgegroeid tot het organiseren van ‘branding & identity – photo & video production – styling & visual merchandising – interieur design’.


https://www.instagram.com/sumeyya.ata/

Wat waren jouw moeilijkheden?

Ha, het ontdekken van mijn moeilijkheden zijn vandaag een verademing… Zo heb ik vorig jaar ontdekt dat ik een HSP ben (hoog sensitieve persoon). Ik ervaar dit als een gave en een vloek. Maar het is vooral heel fijn om te weten wat mijn limieten zijn en zodra ik erover zit ik ook kan kaderen waarom en dat maakt het gemakkelijker. Het zorgt ervoor dat ik me bijvoorbeeld beter kan organiseren of sneller fuck it kan zeggen.

De combinatie ondernemen, een (onverwachte) tweeling en mijn oudste kind blijven uitdagend. Vooral om mijn focus te behouden. Ik stop wel met werken om 15.30. Zo denken de kinderen ook bv dat ik niet werk (lacht). Een lastig puntje van mezelf is: ik ben ongeduldig en zeker als het draait om projecten waarin ik mijn creativiteit in kwijt wil. Nu bijvoorbeeld moet ik wachten op de verbouwingen van de loft maar ik wil er nu nu(!) aan beginnen.

Wie is jouw rolmodel?

Een vlogger uit Amsterdam met haar platform ‘de huismuts’. Ik zoek haar ook telkens op omdat ze me inspireert maar vooral positief beïnvloedt! Ik doe dan ook m’n best om haar een keertje bij ons op bezoek te laten komen zodat ik haar in het echt kan ontmoeten.

Het ontdekken van mijn moeilijkheden zijn vandaag een verademing…

Wat betekent het voor jou om te ondernemen als vrouw met diverse roots?

Toen ik mezelf de vraag eens stelde “Waarom groei ik niet even snel als andere mensen die evengoed zijn zoals is?” kwam er een tweede vraag “Kan dat iets te maken hebben met mijn diverse roots?”. Het zette me wel aan het denken maar ik laat het geen invloed hebben op mijn visie, mijn leven en motivatie.

 Diversiteit is er, ik ben me daar bewust van. Ook in de opvoeding naar mijn kinderen toe. Toen een ander kindje aan mijn kindje vroeg “Ben jij Turks?” keek hij me aan en zei: “ma huh mama wat betekent dat nu?”. Ik was daar zo blij om want hij zal niet vanuit onze thuis te horen krijgen dat hij anders is vanwege zijn roots. Hij is anders omdat er geen twee dezelfde mensen zijn, dat klopt. 

Of ik bewust gekozen had om bij te opstart mijn bedrijf niet aan mijn naam te linken? Neen.. Mijn social media  bijvoorbeeld gaat over mijn projecten, mijn huis, interieur, lifestyle, kinderen, …

Wil je graag meer weten over Sumeyye, bezoek de website hier . Of volg haar via Instagram!

Of ben je geïnspireerd om zelf je verhaal te delen? Pen het neer, lees het opnieuw en overtuig jezelf dat jij een verschil kan maken en iemand kan inspireren. Stuur het dan naar hello@shedidit.be en wij helpen je andere inspireren.

Leave a comment