Skip to content Skip to footer

Yara’s vrouwelijke empowerment van Syrische vluchtelingen

(Voorstelling rolmodel) Rolmodellen zijn belangrijk. Niet alleen om inspiratie uit te halen of gemotiveerd te worden, maar ook om te leren hoe sterke gebeurtenissen toch een positief einde kunnen hebben. Zoals ze altijd zeggen, when life gives you lemons you make lemonade. Een vrouw die dit concept heeft toegepast in haar leven is Yara, één van onze #SheDIDIT rolmodellen.

Naam: Yara Al-Adib
Leeftijd: 30 jaar
Roots: Syrisch
Favoriete quote: everything happens for a reason

Onderneming: From Syria With Love

Yara is geboren en getogen in Damascus (Syrië) en noemt Antwerpen sinds enkele jaren haar nieuwe thuis. Yara gaat het leven door als een design-consultant, maar heeft ook haar eigen Syrisch cateringsbedrijf opgericht. Eind 2016 kwam ‘From Syria with Love’ tot leven, een sociale onderneming dat de integratie van Syrische vluchtelingen positief beïnvloed.

Aan de hand van #5Q’s kreeg #SheDIDIT een glimp achter de schermen.

#1 Waarom van ‘From Syria with love’?

Ik heb FSWL opgericht toen België nog in een minder positieve situatie zat. Het was na de aanslagen in Brussel waardoor negativiteit en angst overal de bovenhand nam. Het beeld van ‘andere’ was negatief. Dit zette mij aan het denken. Als een moeder niet geïntegreerd is, dan de kinderen ook niet. Mijn moeder heeft mij veel motivatie en kracht gegeven, veel verantwoordelijkheid en ik wou voor deze moeders als brug dienen. Ik ben van nature een gever en vind het belangrijk om mensen te voeden met informatie. In dit geval een positief beeld over Syrië.

Met FSWL wil Yara Syrische huisvrouwen en moeders empoweren. Een doel geven in een nieuw land om hun eigen identiteit niet te verliezen, maar het ze delen. De vrouwen met gouden handen bereiden samen met Yara het eten. Ook de perceptie van Syrië wil ze veranderen, het land tonen van vóór de oorlog.

#2 Waarom een #SheDIDIT rolmodel zijn?

Een rolmodel is heel belangrijk in iemands leven. Komend van het Midden-Oosten is het zo dat moeders vaak de rolmodellen zijn voor hun meisjes. Ongeacht of de moeder zelf empowered in het leven staat. Net daarom is het fijn en belangrijk om ook te kunnen opkijken naar andere vrouwen om hen te zien als een brug of mentor tot wat je wilt bereiken.

“Ik kon het medelijden en verdrietige blikken niet aan wanneer ik zei dat ik van Syrië was.
Er moest een manier zijn om de verborgen Syrische schatten te tonen, schatten dat het Syrische
volk meebracht over de Middellandse zee.”  
– Yara via FSWL website
#3 Haar grootste leermoment?

Toen ik naar België kwam. Ik was met een ander doel gekomen, maar koos om uiteindelijk te blijven. Toen had ik opeens geen doel meer voor ogen. Ik had het hier moeilijk mee, geen doel hebben. Als een doelgerichte persoon vond ik het belangrijk om te herdefiniëren wat ik weer wou van het leven. Ik moest op herstarten drukken, wat eng en onbekend was. Maar nooit heb ik willen opgeven of het einde gezien. Ik ben blijven gaan.

#4 De overwonnen moeilijkheden bij het ondernemen?

De balans vinden tussen business en emotie. FSWL is een groep vrienden bij elkaar en tegelijkertijd ook een werkruimte. Dat was ik niet gewoon en heb een balans moeten vinden door te focussen op mijn motivatie. Hoe ik het heb overwonnen? Do it yourself. Ik heb mezelf en anderen gepusht om uit onze comfort-zone te werken. Onze klanten ook uit te dagen om met ons te werken en onze ‘full colors’ te laten zien. Het was een boost in mijn zelfvertrouwen.

#5 Wat als Yara het opnieuw zou doen, wat zou ze veranderen?

Ik zou meer een vrouw zijn, niet alleen een alpha. Niet alleen een ‘doer and achiever’, maar ook een vrouw zijn die fragile is en kan huilen. Het is lastig om een beeld op te houden en tegelijkertijd alles te voelen.

Yara’s pad naar vrouwelijk ondernemerschap was niet gemakkelijk, maar ook niet onmogelijk. Een portie doorzettingsvermogen met heel wat motivatie liet FSWL tot leven komen. Als afsluiter geeft Yara nog haar drie tips om succesvol te ondernemen:
– Begin met het accepteren van je falen, want het is een les op zich
– Begin klein en doe het stap per stap
– Steek je hart en ziel erin

Wil je graag meer weten over ‘From Syria with Love’, bezoek dan hun website en hun Facebook-pagina.

Wil je ook jouw verhaal delen? Pen het neer, lees het opnieuw en overtuig jezelf dat jij een verschil kan maken en iemand kan inspireren. Stuur het dan naar hello@shedidit.be en wij helpen je andere inspireren.

Leave a comment