Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Hé .. jij daar. Ja, jij.

Een gedicht door Zehra Ozmen, één van de #SheDIDIT rolmodellen.

Hé kleine meid!

Het is zo zalig om jou te zien stralen als je in de spiegel kijkt. Die mooie krullen op je eigen manier bij elkaar gebonden. Je eigen outfit gekozen, al is het nu misschien iets te koud buiten voor dat rokje, maar het staat je beeldig! En de sneakers die je eronder hebt gecombineerd zeggen helemaal wie jij bent. Een meid met een eigen wil, je houdt er van om anders te zijn en lekker ontspannen in het leven te staan.

Hé stoere meid!  

Ja jij. Fantastisch hoe jij je eigen mannetje kunt staan tijdens het voetballen. Uitdagingen opzoeken doe je het liefst, je kent geen gevaar. Als het je niet zint, durf je al snel tegenspreken. Je laat je niet vernederen en bent iedereen te vriend. Zie ik daar een lichte twijfel en onzekerheid in je ogen? Laat jezelf niet afschrikken door de veranderingen in je lichaam en gevoelens, maar accepteer ze en heb jezelf lief.

Hé knappe meid!

Niet wegkijken, niet blozen. Die rok staat je prachtig! Nee nee, niet uitdoen omdat je schrik hebt dat mannen je aanstaren of nafluiten. Weet je nog die ene keer toen het zo koud was en jij zo graag die rok wilde aandoen? Ja die vastberadenheid wil ik weer terugzien. En die sterren in je ogen als je naar jezelf kijkt in de spiegel, die zijn er een tijdje niet geweest. Weet je nog toen ik zei, blijf vooral jezelf en houdt van wie je bent. Ow ja, en die jongen die het maar niks vindt dat je naar een ander stad trekt voor je studies. Laat je ambities niet tegenhouden en blijf vechten voor je eigen dromen. Houd dit vast, want het wordt een zware strijd.

Hé strijder!

Trots om jou te zien stralen op het podium tijdens je proclamatie. Een echte dame die gelooft in haarzelf en blijft vastklampen aan haar dromen. Ik weet, de weg naar je diploma is niet makkelijk geweest. Het is met vallen en opstaan gebeurd, met heel wat conjuncturen in je privé-leven, maar je hebt niet opgegeven. Je mondigheid en open mind wordt niet altijd geapprecieerd, maar dat is voor jou gelukkig geen zorg. Die rechten van de vrouw, de ongelijkheid tussen man en vrouw daar blijf je goed voor strijden. Petje af! Je blijft proberen totdat mensen je begrijpen. Lukt het niet, dan weet je snel om te schakelen naar een nieuwe aanpak. Houd die motivatie en je flexibele houding zeker vast! Want het wordt nog zwaarder.

Hé powerwoman!

‘Sow, die 2 armen zitten goed vol zeg! Sporttassen, schooltassen, boodschappentas, een kind aan beide zijden. Heb je wel tijd om te eten? Ik zie je steeds lopen. Neem je wel genoeg rust? Je ziet er vandaag precies zo moe uit. Hoe is het trouwens op het werk? Krijg je dat wel allemaal gecombineerd? En je man? Klaagt hij niet dat je weinig thuis bent? En je kinderen? Krijgen die wel genoeg aandacht van jou?’ Ik begrijp je, het is niet altijd makkelijk om alles te kunnen combineren, maar je hoeft je echt niet altijd sterk te houden. Die afhaalpizza vanavond kan echt geen kwaad. En de strijk en was die daar ligt…ach genoeg andere kleren in de kast die de kinderen kunnen aantrekken.

Had ik je gezegd dat niemand perfect is? En dat we zelfs niet kunnen definiëren wat een perfecte moeder, ideale vrouw of beste carrièrevrouw zou moeten zijn? Huil gerust als het even te veel wordt, maar laat je niet ontmoedigen. Ik zie je graag positief in het leven staan, waar je kansen grijpt en omzet in mooie realisaties. Je doorzettingsvermogen en je lach die je blijft behouden, bewonder ik. Ik blijf je aanmoedigen in de ambities die je nog voor ogen hebt. Niks is voor jou te veel….maar houdt vooral in het achterhoofd dat perfectie niet bestaat en niemand of niets je mag ontmoedigen.

Ben je geïnspireerd om zelf je verhaal te delen? Pen het neer, lees het opnieuw en overtuig jezelf dat jij een verschil kan maken en iemand kan inspireren. Stuur het dan naar hello@shedidit.be en wij helpen je andere inspireren.

Leave a comment