Skip to content Skip to footer

Hoe Zehra talentonwikkeling centraal zet via basketbal bij jongeren

(Voorstelling rolmodel) Wanneer je je in een positie bevindt om andere te helpen, dan doe je dat. Dat heeft #SheDIDIT ontdekt bij Zehra. Een vrouw met vele jobs die leiden naar hetzelfde doel: jongeren helpen bij hun ontwikkeling en ondernemingszin. Om dit te bereiken schakelt ze verschillende tools in. Welke deze zijn ontdek je dankzij onze 5Q’s.

Naam: Zehra Özmen
Roots: Turks
Leeftijd: 35 jaar
Favoriete quote: When you do things from your soul, you feel a river of joy within you. (Rumi) 
Onderneming: BC Lions Genk (basketbal)

#1 One woman, many jobs. 

Mijn passie ligt bij het stimuleren van jongeren. Ik werk bij Unizo als adviseur onderwijs en ondernemen. Dit houdt in dat ik leerkrachten en docenten mee ondersteun in het stimuleren van jongeren om te ondernemen. Ik doe dit o.a. via workshops of (online based) tools die we aanreiken. 

Ik heb in 2017 mijn eigen basketbalploeg Lions Genk opgericht, waarbij ik talentontwikkeling centraal zet. Binnen de club leren wij niet alleen het basketballen aan, maar bieden wij ook huiswerkbegeleiding en zetten we ook in op technologie door maandelijks deel te nemen aan codeerprogramma’s van CoderDoJo of techniekkampen op de T2-Campus.

#2 Zehra, the woman of Lions Genk! 

BC Lions Genk is mijn eigen basketbalploeg. Ik wou graag iets oprichten dat zich focuste op de talentontwikkeling van jongeren. Het was niet eenvoudig om dit naast mijn werkuren te doen, als vrijwilliger. Daarbovenop is Genk een voetbalstad en is er altijd maar 1 basketclub in Genk geweest. Dit alles maakte het tot een echte uitdaging.

Er kwam zoveel bij kijken: een bestuur samenstellen, de administratie, het reilen en zeilen van een organisatie opstellen, wat is je meerwaarde als nieuwkomer, de geschikte zaal vinden, rekruteren, promotie maken op sociale media, enzovoort. Ik wou ook niet enkel focussen op basketbal, maar een zo breed mogelijk maatschappelijke taak op mij nemen, zodat elk kind in deze maatschappij evenveel kansen verdient. Naast de huiswerkbegeleiding en de codeerlessen en techniekkampen hebben wij als club ook een opvoedkundige taak.

We motiveren onze spelers om gezond te eten, vaak te bewegen, verdraagzaam en solidair te zijn, respect te tonen, discipline, etc. Essentiële elementen die iemands karakter vormen. 

#3 Waarom een #SheDIDIT rolmodel zijn?

Ik ben met jongeren bezig om hen te stimuleren en doen realiseren dat ze veel meer talenten hebben dan ze denken. Ook bij vrouwen met diverse achtergronden wil ik dat doen omdat ook zij meer in petto hebben. Ik krijg soms de vraag hoe ik het allemaal gecombineerd krijg. Als je alles met passie doet, dan krijg je de nodige voldoening en energie. 

#4 De overwonnen moeilijkheden bij het ondernemen?

Ik had moeilijkheden op enerzijds professioneel vlak en anderzijds privé. Toen ik de basketbalploeg oprichtte was de ledenwerving en locatie/accommodatie moeilijk. Ik moest mijn eigen netwerk inschakelen en linken leggen. Om niet bij de pakken te blijven zitten, heb ik telkens meegedaan met andere initiatieven zoals buurtbasket of -sporten mee op poten te zetten. Het is belangrijk om zoiets te geven om dan iets te kunnen krijgen. 

Op privé vlak was de combinatie gezin, kinderen en man soms moeilijk. Mijn man steunt en stimuleert mij in alles. Ik ben het type persoon dat een sterke drive heeft en dan is het hij die zegt: kijk, even een pauze, neem wat tijd voor jezelf of het gezin om tot rust te komen. Nadien kan ik alles balanceren en weer doorgaan. Dat heb ik soms wel nodig, een goede balans vinden. Ook kritisch kunnen kijken en tijd nemen voor zelfreflectie is belangrijk. 

#5 Wat als Zehra het opnieuw zou doen, wat zou ze veranderen? 

NNiets. Ik geloof in het lot en dat alles met een reden gebeurt. Er zijn veel kansen die ik heb kunnen nemen, maar denk dat ik telkens de juiste heb genomen. Ik heb keuzes gemaakt die nuchter waren en mij hielpen hoger op de ladder te klimmen. Ook heb ik altijd mijn tijd genomen om zeker te zijn en nieuwe uitdagingen aan te gaan. 

Je oogst wat je zaait, dat is bij Zehra duidelijk. Je moet achter jezelf zitten, gemotiveerd blijven en het vanuit een passie doen. Welke andere tips geeft zij nog mee om te ondernemen? 

  • Omring je met de juiste mensen. Laat je niet naar beneden trekken door nee-zeggers.
  • Laat je gezinssituatie en je leeftijd niet tegenhouden. Combineren is altijd mogelijk. 
  • Wees niet te voorzichtig. Vraag en check alles na, maar doe nog steeds je ding. 

Wil je graag meer weten over BC Lions Genk, bezoek dan de website. Of leer Zehra beter kennen via haar Instagram-pagina.

Ben je geïnspireerd om zelf je verhaal te delen? Pen het neer, lees het opnieuw en overtuig jezelf dat jij een verschil kan maken en iemand kan inspireren. Stuur het dan naar hello@shedidit.be en wij helpen je andere inspireren.

Leave a comment